Zjistěte co vám je


Covid je poměrně nová nemoc, kterou nikdo neznal. Dostala se mezi nás velice rychle, a brzy byla rozšířená po celém světě. Její nebezpečí spočívalo především v tom, že opravdu nikdo nevěděl jak se u něho nemoc projeví a vyvine. Brzy se ukázalo, že pro mnoho lidí jde o nemoc smrtelnou. Spousta lidí nákazu nepřežila, a někteří dodnes mají trvalé následky. Zvláštní je, že u někoho se nemoc neprojevila vůbec, a někdo měl jenom rýmu nebo obyčejné nachlazení. Zákeřnost tohoto viru zůstává stejná, i když už máme očkování a víme jak tuto nemoc léčit.

nemoc covid

Covid je velice snadné si splést s jinou nemocí. Se všemi dostupnými nemocemi dýchacích cest se za život už každý setkal několikrát, takže lidé obecně ví, jak se která nemoc projevuje a jak proti ní bojovat. Bohužel u covidu to tak nebylo, protože šlo o novou nemoc, kterou jsme teprve poznávali. Bakteriální nemoci se léčí pomocí antibiotik, ale tato nemoc je virového původu, takže antibiotika je zbytečné podávat. Jak tedy řešit tuto nemoc, která má u každého jiné příznaky?

nemocná žena

Před propuknutím covidu je nejlepší používat i dnes antigenní testy, které rychle a velice přesně detekují, zda se virus v těle nachází nebo ne. Je to důležité z toho důvodu, že díky výsledků testu budete vědět jak se dále chovat. I dnes je totiž toto onemocnění pro mnoho lidí smrtelná choroba, a proto je dobré snažit se minimalizovat kontakt s ostatními lidmi minimálně do doby, než se vyléčíte. Dříve byla povinná karanténa, dnes už povinná není, ale obecně vzato když je někdo nemocný, měl by zůstat doma alespoň týden než přestane být infekční. Používání antigenních testů je jednoduché, protože stačí sejmout vzorek s přední strany nosu a nebo ze slin, a vzorek se smíchá jednoduše s testovací tekutinou. Ta se nanese na proužek, a během chvilky vidíte výsledek. Pokud jsi to ještě neuděláte sami doma, bude vám ho stejně dělat váš lékař.