Někdy není o co stát


Jako muž bych měl mít ženy rád a měl bych je velebit snad na každém kroku, a to také obvykle dělám. Když potkám ženu, minimálně dodržuji pravidla slušného chování, ale většinou přidám i něco navrch, jenom aby se se mnou dotyčná cítila dobře. A to i když nemám žádné postranní úmysly.

Ale na rovinu se přiznám, že existují i ženy, které mi vadí. A to hodně. A proto si od takových udržuji odstup. Ne že bych je zostouzel, pronášel na jejich adresu nechutné komentáře a podobně, ale prostě se od nich držím dál. A nic moc si s nimi nezačínám, nemusím-li. A těmi ženami, o které nemám zájem, jsou alkoholičky.

rozevlátá žena

Je to prosté. Když se na mě začne lepit motající se osoba, ze které to táhne jako ze sudu, není mi to příjemné. A ani u těch lépe vypadajících mi není jejich závislost lhostejná, a to proto, že na někoho takového vlastně není spolehnutí. A kdo ví, čeho se tu člověk dočká. Ostudy na veřejnosti, pozvraceného bytu, zanedbané péče o děti, problémů v zaměstnání a s úřady…

Jak prý vypovídají statistiky, pijí sice naše ženy méně než muži a také je mezi nimi méně závislých osob, jenže na druhou stranu míň vydrží a do závislosti se tak dostanou rychleji a snáze. Tři alkoholické nápoje denně, tedy tři piva, tři dvojky vína nebo tři panáky, už jsou v jejich případě škodlivé a rizikové. A právě takto rizikově prý pije každá pětadvacátá z našich žen, čímž spotřebuje hlavně ve formě vína skoro šestnáct litrů čistého alkoholu ročně. Plus osm litrů alkoholu přidá v podobě vypitého piva.

ležící žena

A jak kvůli tomu naše situace vypadá? Ambulantně se u nás jenom v loňském roce léčilo asi osm a půl tisíce hlavně čtyřiceti- až šedesátiletých žen, hlavně těch s vyšším vzděláním, v léčebnách u nás končí přes dva tisíce žen ročně, přes čtyři tisíce žen u nás ročně skončí v nemocnicích kvůli následkům pití a stovky žen ročně kvůli alkoholu zemřou. A leckdy je jim jedno i to, že má jejich pití v těhotenství negativní dopad i na jejich potomstvo, prý možná až tři tisíce dětí ročně přijdou u nás na svět s fetální poruchou alkoholového spektra.

A někdo takový mi prostě není ani trochu sympatický.